aug 302015
 

V lete po dohode cez net a telefón s včelmajstrom Pavlom Habánom nasledovalo prevziatie tak dlho očakávaných nových (a prvých) piatich včelstiev.
Pod Bánošom sme začali cca o 18tej večer s prekladaním rámikov so včelami zo školských úľov do mojich už pekne natretých. Postupne pozvoľna ich majster poprekladal, popritom som sa hojne vypytoval a nechával si radiť. Pred ôsmou už sme včely pozatvárali, úle zagurtňovali a naložili do auta.
Transport prebehol bez problémov, tých pár včiel, ktoré sa motali voľne po aute, nerobilo problémy.
V ten večer som sa ešte pekne zapotil s vykladaním úľov a hlavne ich vyvážaním na fúriku do svahu na stanovište.

Nižšie obrázky z konca augusta. Včelstvá sú na dvoch nádstavkoch LG 2/3 pričom spodný je vystavaný a vrchný čiastočne. Do vrchných nadstavkov boli premiestnené po dva plodové rámiky doplnené iba rámikmi s medzistienkami, keďže súše ešte nemám. Nad vrchným nádstavkom je stropné krmítko (Nicot), 4cm platňa styroduru ako izolácia a vrchnák. Do krmítka som dal na jednu polovicu medové cesto a do druhej polovice cukrový roztok 1:1. Sirup by mal podnietiť včely k stavbe plástov, podávam po malých dávkach 1-2l každý 2-3 deň. Cieľ je, aby sa ešte podarilo mať vystavané po dva nádstavky na každé včelstvo podľa možností ešte pred finálnym doplnením zimných zásob.
V každom úli sú po dva pásiky Gabonu.

Od 20.8 k dnešnému dátumu včielky sporiadali (už u mňa) cca 40kg Apiinvertu, 10kg cukroveho roztoku 1:1 (5kg cukru) a majú v kŕmidlách cca 7kg medocesta.
20.8 vložený do úľov Gabon.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.