feb 132014
 

Je možné pridať mladšie sliepky ku starším ?

Sliepky sú kŕdľové vtáky a majú medzi sebou hierarchiu. Takzvanú klovaciu. Najsilnejšia klovne, ak je treba, všetky ostatné. Tá pod ňou ostatné slabšie. Najslabšiu môžu klovať všetky. Hierarchia sa v čase môže meniť v závislosti od kondície sliepok a zmenách v kŕdli.
Ak je prítomný kohút, platí vyššie uvedené, avšak v hre je aj on a môže robiť pri prípadných rozbrojoch medzi sliepkami akéhosi „rozhodcu“.
Ak sa teda jedna o dospelého dominantného kohúta, ktorého sliepky rešpektujú.

Pridať mladšie vtáky ku starším je možné, avšak je potrebné počítať s tým, že staršie vtáky, resp. tie, ktoré sa cítia byť na danom mieste doma, sa budú snažiť prejavovať voči mladým dominante. Určite sa vyskytne klovanie od starších udomácnených vtákov voči votrelcom. Prejavy dominancia môžu byť aj dosť radikálne, môže sa vyskytnúť aj vytrhané perie. Po čase si na seba staré aj nové kusy zvyknú a hierarchia sa ustáli. Je však vhodné, aby v prvých dňoch mali nové sliepky kam sa schovávať, utekať pred agresiou starých.

Osobne som skúsil pridávať mladého kohútika ku starším sliepkam, ten si dosť vytrpel.
A neskôr i mládky ku o týždeň starším mládkam, tu to prebehlo vcelku veľmi hladko.

Často kladené otázky o chove sliepok
Slepačie zápisky – Úvod / Obsah

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.