júl 162013
 

Kedy začína sliepka znášať ?

Záleží od viacerých faktorov. Pri hybridoch určených na znášku obvykle ich producent udáva štatistické údaje o začiatku znášky.

Napr. pre hybrid Dominant producent udáva ako vek pri 50% znáške 23. týždeň.  
Naše Dominanty začali znášať v 19. týždni
Naše Dekalby začali znášať v 21. týždni
Vlašky jarabičie začali znašať v 7.mesiaci
Maranska modrá začala znášať v 10.mesiaci

Čiže pre Vaše konkrétne sliepky si treba zistiť údaj udávaný pre ich plemeno, hybrid. Všeobecne by som povedal, že u znáškových hybridov sliepok možno očakávať prvé vajíčka v 18.-21. týždni. U znáškových plemien o čosi neskôr. Medzi jednotlivými mladými sliepočkami môžu byť i značné rozdiely vo vývoji a posun v začiatku znášky.

Začiatok znášky  ovplyvňuje :

  • plemeno, resp. hybrid  – znáškové plemená a hybridy budú pravdepodobne nastupovať do znášky skôr ako masové alebo kombinované
  • strava – aby sliepočka začala znášať musí byť dobre vyvinutá. Ak poskytneme mladým sliepkam plnohodnotnú stravu pre mladé nosnice je veľká šanca, že nastúpia do znášky skôr ako rovesníčky na chudobnejšej strave.
  • zdravotný stav – súvisí so stravou, teplotou, parazitmi atď. Oslabené alebo choré zviera samozrejme možno nezačne znášať vôbec.
  • obdobie vyliahnutia – toto je zaujímavý faktor. Sliepky, tak ako aj ostatné vtáky sú veľmi citlivé na svetlo a dĺžku svetelného dňa.  Údajne sliepočky, ktoré sa liahnu a vyrastajú po slnovrate (cca 21.jún), teda v období roka, keď sa už svetelný deň skracuje, nemusia začať v tom roku znášať vôbec a prvé vajcia sa u nich objavia až na budúcu sezónu.

Často kladené otázky o chove sliepok
Slepačie zápisky – Úvod / Obsah

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.