sep 232018
 

Milá a podstatná otázka prišla od Eleny:
… ako sliepočky kŕmiť, či stačí raz za deň, ako často meniť vodu, čo im najviac chutí, čo by vôbec nemali, či aj nejaké vitamíny dávať a podobne. …

Ďakujem za otázku. Napíšem, ako sa starám o potravu a pitie sliepok ja. Čo sa mi osvedčilo.

Kŕmenie
U mojich vychádzam z toho, že ich máme iba na vajíčka. Nechovám ich na mäso.
Existuje fráza: „Sliepka znáša cez zobák“. Znamená to, že sliepka bude znášať tak kvalitne, akú má kvalitnú stravu. Preto je veľmi dôležité zabezpečiť nosniciam stravu, kde je potrebné zastúpenie bielkovím a minerálov. Osobne, keďže je to pohodlné, používam hotové krmivá pre nosnice. Osvedčili sa mi granulky pre nosnice. Vtáky ich majú k dispozícii takmer nepretržite v zásobníkovom kŕmidle. U nosivých hybridov, ktoré sú vyšľachtené na extrémnu znášku, sa odporúča, aby takáto zmeska pre nosnice tvorila väčšinu kŕmnej dávky. U znáškových plemien asi polovicu a dopĺňať zvyšok dávky zrnom.

Edit(08.08.2022) – používam granuly „Nosnice gold“ značky Energis. Pridal som obrázok etikety s detailami o zložení

Obvykle kŕmim ráno. Sliepky preferujú zrno. Zrna podávam zhruba toľko, čo skonzumujú hneď dopoludnia. Po zvyšok dňa im ostanú v zásobníku granulky. To je vhodné aj s ohľadom na kvalitu škrupiny vajíčka, keďže v kompletnej zmeske sú potrebné minerály a podstatná časť tvorby vajíčka prebieha v noci. Ak mám čas, zrno večer namočím. Alebo niekedy aj nakličujem. Namočené, naklíčené, je stráviteľnejšie a obsahuje viac vitamínov a iných látok ako suché. Podstatnú časť tvorí pšenica. Dopĺňam trochou slnečnice, niekedy nahým ovsom. Občas štipku ľanu – nie každý deň.

Po práci (ak je ešte svetlo) alebo cez víkendy dostávajú vtáky aj zelenú trávu. Buď drobno pokosenú z kosenia trávnika alebo len odtrhnem pár trsov púpavy, hviezdice a zavesím im.

Zvyšky z kuchyne tvoria len zriedkavú prímes. Možno 5-10% toho, čo dostanú cez týždeň. Obvykle nejaké cestoviny alebo zvyšok polievky, do ktorého namočím zrno, granulky.
Nosnice by nemali dostávať mastnú stravu, ani priveľa chleba, aby sa mi neobalili tukom vnútorné orgány. To môže viesť k zastaveniu znášky.
Nosniciam sa neodporúča podávať jačmeň, ktorý má negatívny efekt na znášku.
Niektorý chovatelia podávajú aj škrupinky z vajíčok. Osobne škrupinky nedávam. Myslím, že to môže naviesť sliepky na konzumáciu celých vajec.

Voda
Vodu dopĺňam ráno. Ak je nádoba na vodu špinavá, vypláchem a vymením všetku. Obvykle tak každý druhý deň.
Večer, keď zberám vajíčka, skontrolujem. Stáva sa občas, že prevrátia nádobu na vodu a vtedy samozrejme doplním novú vodu večer.

Prídavky
Keďže používam hotovú granulovanú zmesku, ďalšie vitamíny nepodávam.
Snažím sa, aby mali k vtáky k dispozícii hrubší piesok, drobnučký štrk. Najlepšie vápenatý. Prospieva im k tráveniu a ak je vápenatý aj ku kvalite škrupinky.
Ako prevencia hnačkových ochorení sa odporúča mierne vodu okysliť. Existuje komerčný prípravok (Acidomid). Pridávam ten. Ak nemám tak podobný pozitívny efekt má jablčný ocot. Pridáva sa len máličko, asi 10ml na 1l.

Často kladené otázky o chove sliepok
Slepačie zápisky – Úvod / Obsah

  7 komentárov na “Ako kŕmiť sliepky”

  1. Ďakujem veľmi pekne.. zas zopár nových užitočných rád :)

  2. Dobrý deň,

    chcel by som sa spýtať, či pšenicu dávate celú alebo aj mletú?

    Ďakujem.

  3. Pšenicu podávam celú. Buď suchú alebo namočenú (12h cez noc) alebo naklíčenú.
    A sliepky majú nepretržite prístup ku granulovanému krmivu (v tom je i pšenica) v zásobníkovom kŕmidle.

  4. aku zmes pouzivate prosim, mate nejaky link alebo konkretny nazov vyrobcu? dakujem

  5. Používam granulky „Nosnica gold“ od firmy Energys.
    https://www.energyshobby.sk/nosnica-gold/

  6. Zdravim…skusil som dat granule,ale sliepky asi nechapu ze je to zranica…mam pockat kym poriadne vyhladnu,alebo pockat kym nepodochnu:)asi dva dni sa na to len pozeraju.

  7. Osobne dávam sliepkam ráno zrno. To zvyknú zjesť pomerne rýchlo. A granule majú neustále v zásobníku. Z tých si potom zobú, keď nemajú iné.
    Posledné roky som zvykol pridávať mladé nosnice k pár pôvodným starším sliepkam. Takže tie ich naučili, že aj granulky sú jedlé. Ak to Vaše sliepky nemá kto naučiť, môžete im skúsiť granulky postupne primiešavať do pôvodnej stravy. A/alebo prípadne, ak nie sú plaché a majú ku vám dôveru, môžete im skúsiť ukázať, že je to jedlo – ďobať do granuliek prstom, brať si ich. Sliepky majú tendenciu napodobňovať aj človeka, ak sú od malička zvyknuté na ľudí.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.