júl 152013
 


V článku Kohútik zo zimy 2012 som krátko spomenul prečo a ako sme si zadovážili k nosniciam zdrobnelého kohútika.

Teraz – júl 2013 – má kohútik cca 1 rok, pekne dospel a stal sa zaujímavou súčasťou kŕdľa.
Čím je zaujímavý oproti sliepkam:

  • Kikiríka. Kikiríkanie je nie veľmi hlasné, má jasný hlások, znie to zábavne ako taký hračkársky kohút.
  • Okrem kikiríkania vydáva celú škálu rôznych zvukov. Reaguje na správanie sliepok, na príchod kŕmenia, na „nebezpečenstvo“.
  • Výzor. Je to pekné zviera. Má oranžovú farbu oka, peknú guľatú hlavu, sfarbenie je zaujímavejšie ako u sliepky.
  • Správanie. Je napríklad  prvý pri nasypanej tráve, rozhrabe to a „hlási“ spliepkam, že prišlo žrádlo.

Sliepky sú teraz prevažne zavreté vo voliére. Ale keď boli púšťané mimo vegetačnej sezóny bolo badať, že sa orientujú podľa kohúta a nechali sa lepšie zahnať spolu s ním nazad do voliéry. To ešte ani nebol kohút dospelý, takže predpokladám, že tento prvok by bol teraz ešte výraznejší.

Čo sa týka hierarchie, tu sa už situácia oproti jeseni, keď bol kohútik na poslednom stupienku, výrazne zmenila. Kohút je už na vrchných priečkach hierarchie. Oproti hnedým nosniciam už je dominantný, sivé a strakatá nosnice – tam ešte občas je vidieť, že si ho dovolia odohnať, ak sa im niečo nepáči.

Pohlavné správanie sa prejavuje, občas nejakú zo sliepok „naskočí“, ale nebadal som problémy, žiadne vytrhané perie alebo nejaké spôsobené traumy.

Obrázky cca 1 ročného kohútika:

 

 

Slepačie zápisky – Obsah

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.