mar 092018
 

– marec 2017 –

Prvá peľová obnôžka – 9.3.2018

9.3.2018
Druhý marcový piatok sa príjemne otepilo a na poludne svietilo slnko. Včely lietali len taký bzukot. Dve rodinky sú menej početné, avšak prežilo všetkých 10.
Pár včielok niekde našlo aj trocha peľu a vracali sa s peknou žltou obnôžkou. Možno snežienky zo záhrad ?

Dolial som konvu vody do externej napájačky vedľa včelničky. Vyčistil som krmítka. Zajtra by som do nich rád podal nad úle vodu. Minulý marec o takomto čase už som pár dni včely napájal. Tento môj denník sa ukazuje byť užitočný, môžem sa zorientovať podľa zápiskov z predošlých období.



10.3.2018
Nasadil som pod vrchnáky úľov stropné krmítka ako napájačky. Aby ich včely našli a naučili sa na ne, každá rodina dostala na začiatok asi liter cukrového sirupu 1:1 s prídavkom 100 mg vitamínu C. O vitamíne C, ako prídavku som písal dávnejšie. Osvedčilo sa mi to, budem v pridávaní kyseliny askorbovej do vody a sirupov pokračovať.

12.3.2018
Doliate asi po 1l vody dvom krajným minuloročným rodinám. Ostatné ešte majú sirup. Pravdepodobne ho niektoré, ktoré sú v 4 nadstavkoch, ešte ani nenašli.

14.3.2018
Rodina č. 4 má vyprázdnené kŕmitko so sirupom. Dolial som vodu. Ostatné ešte majú.

17.3.2018
Rodina č. 3 a stredná minuloročná má vyprázdnené kŕmitko so sirupom. Dolial som vodu.

23.3.2018
Dni okolo jarného slnovratu veľmi chladné s mínusovými teplotami v noci a cez deň len pár stupňov nad nulou. Dnes teplota cez slnečné poludnie blížiaca sa k 10. stupňom. Včely vraj lietali. Z napájačiek pod stropmi veľa neubudlo. Iba rodina č.5 ju mala prázdnu. Dolial som im vodu.

24.3.2018
Mierny vetrík, avšak pri jasnej oblohe, veľmi príjemný slnečný jarný deň s teplotou tesne nad 10 stupňov.
Lietali,hľadali vodu a peľ. Pár ich našlo aj čerstvo zrezané javorové polienka a pili i z nich. Niekoľko obrázkov.

26.3.2018
Pošmúrny zamračený deň strávený mnou v práci a včelami asi zväčša v úli. Kúpil som a vysadil im aj sebe pre radosť na záhradu previslú ozdobnú vŕbu rakytu.

30.3.2018
Chystám sa už na jarné prehliadky. Avšak počasie je stále chladné, s hroziacim dažďom.
Rozobral som aspoň rodinu č.1, ktorá neprezimovala a zdá sa, že umrela hladom.
A dolial som č.0 vodu (nemali už nič).

31.3.2018
Daždivý deň som využil na vytavenie troch nastavkov s rámikmi zo včera zrušeného úľa.
Včely využívali medzery medzi dažďom a bolo ich vidno poletovať.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.