sep 152017
 

Pri poslednom vytáčaní 2.9.2017 som do asi litra čistého 42,5 % alkoholu (zriedený etanol, ktorý používam na propolisovú tinktúru) nasypal odviečkovance. Bolo toho asi za pol 4 litrového zaváraninového pohára.
Rovnako by sa dala použiť aj dobrá domáca pálenka, avšak žiadnu som nemal. Na druhú stranu takto mám čisto pôvodnú „viečkovú“ arómu, vzhľad i chuť. Bez prímesí ovocia.

Dnes, teda zhruba po dvoch týždňoch som výsledný produkt scedil. Použil som skusmo najprv lievik a papierovú 3-vrstvovú vreckovku. Avšak takto to prekvapkávalo ozaj pomaly.
Druhá verzia bola lepšia. Našiel som materiál z expirovaných autolekárničiek a trojcípa šatka z netkanej textílie skvele poslúžila.

Výsledné pitivo je peknej medovej farby, vonia i chutí po mede a propolise.
V koncentrácii, ktorú som použil, je to príjemný zdravotný likér.
Som zvedavý, čo povedia ďalší koštujúci.

A z takto alkoholom „vyčistených“ viečok ešte skúsim získať vosk.

17.10.2017
Po prvom scedení sa vo fľaši ešte roztok jemne zmútil a následne po pár dňoch ostala na dne vrstvička usadeniny.
Prelial som opatrne číru vrstvu cez filtračný papier do menšej fľaše. Takto prefiltrovaná viečkovica už zostala číra.

Minulý víkend som mal možnosť ňou ponúknuť priateľov. Chutila. Jeden z nich, ktorý si doprial za večer i zo 3 poháriky sa však potom sťažoval, že ho svrbia oči. Takže treba podávať opatrne a s mierou. Skôr ako liek.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.