júl 092017
 

– júl 2016 –

9.7.2017
Predošlé dni trocha popršalo. Včely vidieť okolo domu na levanduli a bielej ďateline.
Nazrel som do rodiny č.7. Nad materskou mriežkou majú nanosenú sladinu do tmavších plástov. Svetlé ignorujú. Pod mriežkou je plodové teleso s vencom zaviečkovaných zásob, krajné rámiky (1,2,9,10) sú plné medu. Skontroloval som aj včelstvo č.3. Je na tom podobne, nad mriežkou toho majú menej.

Mladé tohtoročné včelstvá (R1, R2, O5) už takmer skonzumovali svoje 2,5 kg balenie cesta. Dostavali časť medzistienok, pekne súvisle plodujú.
Trocha som im vycentroval plodiská a preložil nevystavané MS.

11.7.2017

Lúka nad Očovou, pohľad na JV, 11.7.2017


Prebehol som sa podvečer po lúkach na západ, severozápad od včelničky.

V najbližšom okolí sú porasty nízko skosené a veľa tam toho nekvitne. Prevažne nízka biela ďatelina plazivá, po okrajoch aj vyššie byliny ako rumany alebo parumančeky, fialovkasté pichliače a lopúchy.
Trocha ďalej (1-2 km) však sú aj vyššie lúky, kde pomerne bohato kvitne okrem bielej ďateliny aj červená ďatelina lúčna, repík, občas nejaký ľubovník, žlté púpavce, miestami nevädze.
Čo-to by si ešte včielky mali vedieť nájsť.

16.7.2017
Nie až tak horúce počasie som využil na vloženie Formidolu do väčších rodín.
Ešte majú medníky, sú však väčšinou poloprázdne. Až na rodinu 8. Tá ich má pomerne plné. Podložil som im prázdnejší medník z úľa č.5

Malé rodiny dostali Bayvarol. Otvoril som dve balenie po 4 pásiky. Silnejšie dostali po 3 pásiky, slabšia 2 kusy.
Roj 1 dostal druhé balenie cesta. R2 dostal už pred pár dňami. Myslím, že okolo 10.7, vtedy som im dal i 3.nadstavok s MS, ak by mali chuť stavať.

Včelstvo 1 mi prichystalo prekvapenie. Dva medníkové nadstavky nad mriežkou plné včiel. Prizrel som sa lepšie a a pod vencom medu plodisko. Je to mrzuté, lebo ide o 8 rámikové nadstavky. Horšie sa to bude upratovať na rozmer 10 rámikov. Odstránil som mriežku. Možno sa matka presunie nižšie.

18.7.2017
Večer som Formidol vložený v úľoch 2 dni uvoľnil z fólie. Na nasledujúce dni sú hlásené horúčavy, nie je to práve najšťastnejšie načasovanie. Dúfam, že najväčší odpar a najkritickejšie obdobie prebehne večer a cez nasledujúcu noc, aby horúčava nezapríčinila škodu a straty.

22.7.2017
Predpoludním som povyberal už vyschnuté obdĺžniky formidolových dosiek z úľov. Početnejšie rodiny ich už začali rozoberať.
Chvíľku som pozoroval aktivitu okolo očiek a letáčov. Nosia si peľ rôznych farieb, od belavých, cez veľké jasnožlé obnôžky až po tmavooranžové.

Oškrabal som zas trocha propolisu. Zhrnul som všetok, čo som nazbieral za tento rok. Bolo ho 65g. Rozrobil som ho zo 650g 70% etanolu na propolisovú tinktúru.

27.7.2017
Bezprostredne okolo včelnice včely navštevujú okrem ďateliny plazivej i materinu dúšku a nevädze.
Odložencu som dal nový balík cesta.
V krajnom úli (0) neobvyklá aktivita okolo očiek. V prvom momente som sa zľakol, či to nie je rabovka. Avšak vyzerá to, že priletúvali lietavky s plnými bruškami i s peľovými obnôžkami. Buď našli nejaký zdroj znášky alebo samé niekoho rabujú.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.