jún 022017
 

– jún 2016 –

1.6.2017
Vo Zvolene a okolí už kvitne agát. V Očovej som si zatiaľ nevšimol.
Preložil som dva odložence do nadstavkov nového majiteľa (B.M.). Včielky dnes veľmi krotké. Jednému odložencu už došlo cesto a pekne bolo vidieť, že u tohoto sa výrazne spomalila stavba diela oproti druhému, ktorý cesto ešte má.

2.6.2017
Večer odovzdávka dvoch odložencov (č.3 a 4)novému majiteľovi.

3.6.2017
Repka v dohľade definitívne dokvitla, pole je už zelené. Vybral som z prvých troch rodín (č. 0,1,7) pár medových rámikov a trocha poupratoval pri tom v plodiskách.
Poobede som vytočil 27 kg medu a večer vytočené súše vrátil. Ak správne rátam, to je zatiaľ spolu tohoto roku 81 kg medu.
Potešiteľné je, že v 0-ke je už nová matka, sú tam vajíčka. 7-ka sa javí ako veľmi milé včelstvo. Priniesli dosť medu, sú krotké a nebadať ani rojovú náladu.

Týmto trom som zároveň strekol na včely roztok kyseliny šťaveľovej. (druhé ošetrenie)

Odloženec č.5. ktorý som si nechal už má tiež oplodnenú matku. Sú tam vajíčka. Pridal som im nadstavok s rámikmi s medzistienkami, ktoré som ešte mal po ruke. Zvyšok priestoru som doplnil
styrodurovými prepážkami.

8.6.2017
V okolí kvitne agát, baza, svíb, šípkové ruže.

9.6.2017
Pokračoval som v upratovaní od zaviečkovaného medu v plodiskách i medníkoch u rodín 3,4,5,8,6.
Zo 4 naplnených nadstavkov po 8-9 rámikoch som vytočil ešte večer okolo 40 kg medu. (To by malo byť spolu okolo 120 kg.)
Dievčatá konštatovali, že v ňom cítia agát. Je to možné.

Kyselinou šťaveľovou som orosil týchto 5.rodín (druhý krát) a aj malé rodiny (prvá krát tohoto roku).

18.6.2017
Večer som trocha nazrel do včiel a 2. krát (malé včelstvá) a 3. krát (ostatné) ich posprchoval 3% roztokom kys. šťaveľovej.
Od minulého piatku v medníkoch pribudlo veľmi málo alebo úplne nič. V plodiskách je trocha sladiny. Nejaká znáška je, ale nie v prebytku.
Je sucho, niekoľko dní priamo v okolí serióznejšie nepršalo.
Začína kvitnúť ružový tavoľník za domom a levandule pred.

24.6.2017
Je po slnovrate. Sucho a horúčavy pokračujú.
Včely hlásené hromadne na kvitnúcom sumachu pálkovitom u susedovcov o pár domov ďalej.

Večer som pozrel 3 tohoročné včelstvá. Všetky majú kladúce matky, plod i vajíčka sú prítomné. Dal som každému cesto, lebo stavba nového diela takmer zastala.
Roju č. 1 som pridal 2.nadstavok z medzistenami. Takže už sú všetky tri rodiny na dvoch nadstavkoch. Prestrekol som ich 3. x kyselinou šťaveľovou.

Pred dvoma týždňami som odobral bokom do samostatného nadstavku z rodiny č.4 z medníka jeden rámik, kde boli nakladené vajíčka po viac kusov v jednej bunke.
Myslel som, že to sú trúdokladé včely, čo ostali v medníku a cítia sa osirotené.
Dnes ma čakalo prekvapenie, keď som tento rámik skontroloval. Našiel som tam nielen zaviečkovaný robotníčí plod, ale i vajíčka a už nakladené pekne po jednom kuse.
Včiel tam nebolo veľa, takže som rýchlo zbadal mladú matku prepletajúcu sa na druhú stranu rámika. Kým som sa spamätal, tak sa zdvihla na krídla a ufrngla.

25.6.2017
Začínajú kvitnúť lipy malolisté.
Nakukol som do rodiny č.4. Medník je takmer prázdny, len trocha sladiny. Pod materskou mriežkou je zaviečkovaný plod i vajíčka a larvičky, obkolesené po okrajoch vencami zaviečkovaného medu.
V okolí je sucho, zjavne sa to prejavuje aj na zdrojoch nektáru.

motýlik na levanduli

30.6.2017
Včely viditeľné na japonskom tavoľníku, pupenci roľnom, bielej ďateline. K úľom som len nakukol. Najživšia, najpočetnejšia sa javí rodina č. 7.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.