aug 142016
 

13.8.2016
Na tento víkend padlo rozhodnutie ukončiť sezónu a vytočiť med. U včelstiev, ktoré niečo v medníkoch mali, som odobral plásty s medom.
0,1 – znížené na 3 NN. 2,7 (bez medu) ponechané na ďalší deň. 3,4 znížené na 4 NN. 5 znížené na 4 NN.
Zvyšok dňa patril vytáčaniu. Premiéru mal nový medomet. Veľa sa toho nenatočil, rámikov síce bolo za 5 nadstavkov, ale mnohé z nich poloprázdne.
Aj tak však som ledva pozháňal vhodné poháre. Naplnil som do nich približne 18 kg. Med je svetlohnedý, tmavší ako ten jarný a pomerne pikantnej výraznej chuti. Dosť riedky, čo sa dalo čakať, keďže veľká časť zásob bola nezaviečkovaná. Keďže tento ostáva na domácu spotrebu, tak to nevadí.
Vybraté a vytočené rámiky som pretriedil. Časť pôjde na vytavenie, krajšie nazad do úľov, časť sa uloží.

14.8.2016
Nedeľa. Ráno som nalial sirup z cca 4-5kg cukru do rodiny 0 a 1.
I ostatné rodiny sa podarilo znížiť na 3 nadstavky, tak aby vrchný bol s prázdnymi súšami, pripravený na nárazové zakŕmenie.
Okrem úľa č. 5. Tuto je plod rozťahaný skrz 4 nadstavky vertikálne. Nechal som zatiaľ 4 nadstavky.
Najsilnejšia je 3.rodina. 2 asi najslabšia, plod je tu medzerovitý, možno matka nie je celkom OK.
Prezrel som i malé nové rodiny. Tie majú cesto. Prekvapilo ma, že i pomerne veľa zásob.
Situácia po dnešných zásahoch.


Podvečer pred zotmením som doplnil do kŕmitiek sirup z cca 10 kg cukru pre 2,7,3,4,5, dostala ešte i 1, keďže od rána takmer všetko vysosali.

16.8.2016
Zápisuhodná udalosť pre dnešný deň – predal som prvému zákazníkovi med. 2 poháre kolegovi z práce.

Pokračujem v kŕmení, včera a dnes večer podaných spolu ďalších cca 20 kg cukru. Spolu zatiaľ cca 35 kg pre 7 včelstiev, čiže orientačne 5
kg na rodinu.

2. včelstvo je slabé, dozrieva vo mne presvedčenie, že ho spojím s niektorým z nových, 8 alebo 9.

18.8.2016
Zakŕmené včera a dnes ďalšími spolu 20kg cukru. Od nedele spolu cca 55 kg, necelých 8 kg pre každú zo 7 rodín. Číslo 2 výrazne menej, 0 a 1 zas viac.

20.8.2016
Včera ešte rozdelených 10 kg cukru medzi rodiny. Väčšina kŕmených včelstiev teda dostala spolu cca 10 kg cukru. Prezrel som ich letmo na stav zásob a kondíciu plodu.
Okrem 2.-ky sú všetky v poriadku. 2ka mi robí starosti. Pôvodne som ju chcel rozbiť a spojiť s malými 8 a 9 rodinami. Avšak plod je zjavne medzerovitý a včelstvo oproti ostatným výrazne slabšie. Rozhodol som sa neriskovať a toto včelstvo zrejme preventívne vysírim, aby sa prípadná nákaza nerozšírila.
Všetky rodiny dnes dostali na vrch rámikov Formidol.

21.8.2016
Vysírená 2-ka. Smutná záležitosť. Večer po daždi už pri zotmení som zavrel letáč, očko, utesnil medzierku vzadu medzi podložkou a dnom. Na poprepichovaný alobalový tanierik som dal preložený sírny knôt, zapálil ho, alobal sklopil voľne okolo, tak aby sa k nemu dostal vzduch, avšak nie včely. Vložil zozadu na sito a zavrel.

22.8.2016
Večer odstránený po dvoch dňoch zo všetkých Formidolových dosiek obal. Včely zahučali, avšak nič vážnejšie sa nedeje, ani nevyliezli von, vetrajú zvnútra.
Nabudúce si asi vezmem predsa len rukavice, ako je odporúčané v návode. S Formidolom sa robí síce veľmi pohodlne, avšak určité množstvo výparov, kvapôčiek kyseliny zotrváva i na strihaných obaloch a pokožka z toho nie je extra nadšená. Na špičke ukazováka pravej ruky cítim nepatrný diskomfort.

Skontroloval som 2.úľ. Sírenie zabralo, je tichý a bez života. Zatiaľ je zavretý na mieste, kyselinu – Formidol som ešte nechal. Keď budem mať čas najbližšie dni, spravím s nim poriadok.

23.8.2016
Skontroloval som zasunuté podložky na spád klieštika. Je tam. Od 5-tich do 20-30 kusov za celé 3 dni. To by myslím mohlo byť v poriadku, ak rátam s tým, že to nie je prirodzený spád, ale po Formidole.

26.-27.8.2016
Úspešne som absolvoval záverečné skúšky na SOŠ Pod Bánošom v Banskej Bystrici v odbore Včelár. Prospel som s vyznamenaním a o svojich dojmoch zo štúdia by som ešte rád napísal samostatný príspevok.

28.8.2016
Vybral som z úľov odparené a suché Formidolové doštičky a nahradil ich plastovými sieťkami na odber propolisu.
Silnejšie rodiny 1 a 3 už začali buničinu po Formidole rozoberať, bola čiastočne rozhryzená.
Zbytky som spálil, spolu s nimi som spálil aj pár rámikov z vysíreného 2.úľa.

31.1.2016
Novým/malým rodinám (8,6,9), ktoré dojedli všetko cesto, som dal asi po 1.kg cukru. Zvyšok, čo zostal vo vedre (asi 1kg) som rozlial pre 7,4,5.

– – – – – – – – –
Poohliadnutie za augustom:

– „ukončenie sezóny“, vytočenie trochy medu (18 kg), zrušenie medníkov
– „vytočeným“ vrátenie jednoho nadstavku z vytočenými súšami a zakŕmenie cca 10 kg cukru na včelstvo
– vysírenie slabej rodiny č.2 z medzerovitým plodom (bakterióza?, slabá matka?)
– redukcia klieštika Formidolom
– zloženie záverečných skúšok v odbore „Včelár“ externého štúdia 2015/2016 pod Bánošom v Banskej Bystrici
– založenie sieťok na Propolis
– začiatok kŕmenia nových včelstiev sirupom

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.