jún 012016
 

1.6.2016
Večer už za šera som presunul posledne úľ s pracovným číslom 9, v ktorom sídli posledne odchytený roj.
Z dočasného provizórneho miesta na tvárnici pod jabloňou (na obrázku nižšie vľavo) sa dostali na voľné po odloženci (č.7).
Tvárnicu aj s nadstavkami na nej som presunul do druhého rohu včelnice. Včelstvu som zakryl obe očká, vrchné na vetranie a spodné trávou, tak aby si ho vedeli v priebehu zajtrajška uvoľniť, vyletieť a zorientovať sa na novom mieste. Dostali na vnútorný vrchnák do malého krmítka cca 1,5 litra cukrového sirupu 1:1 na stavbu medzistienok.

Včelnica 14.5.2016

Včelnica 14.5.2016

Na obrázku z polovice mája ešte bez roja 9. a s oboma odložencami.

Aktuálnu situáciu odfotím za svetla, dnes už na to bola tma.

Aktuálne sú teda všetky úle pekne na stojanoch. Skúsim si zhrnúť a zosumarizovať stav na začiatku júna:

0 – prvý odchytený roj – modrá matka (2015) č. 99
1 – pôvodné včelstvo, bolo bez riešenia odložencami alebo preletákmi, zrejme sa časť z neho odrojila. Aktuálne tam nebol posledne ani plod, ani vajíčka. Matka je otázna.
2M – časť 2.rodiny, rozdelená preletákom, pôvodný medník; kde si vychovalo mladú matku z MB. Čiže mladá matka r. 2016, neznačená.
2P – časť 2.rodiny, rozdelená preletákom, pôvodné plodisko; tu by mala byť pôvodná modrá matka 2015 č. 96 (možno 93 alebo 98).
3 – 3.rodina, rozdelená a znova spojená. Predpokladám, že z tejto sa čast odrojila z pôvodnou matkou. A pravdepodobne je tu mladá matka 2016, ktorá kladie. Avšak tu sa môžem mýliť.
4 – 4.rodina, rozdelená preletákom a znova spojená. Pôvodne tu bola modrá matka č. 97(videná 3.4). Z tejto rodiny bol robený v apríli odloženec č. 6 (30.4). Preleták bol spojený cez papier 22.5, následne 28.5 prehodené plodisko dolu. ? Otázne je či ostala pôvodná matka, alebo bola prítomná i mladá.
5 – z tejto rodiny sa pravdepodobne odrojil prvý roj (0). Dlho bola bez matky, koncom mája spojená s odložencom č.7 (ten bol robený z tohoto včelstva 30.4). Teda tu bude mladá matka r.2016.
6odloženec pôvodom z včelstva č.4, mladá matka vychovaná z MB r.2016.
8 – druhý odchytený roj, menší. Predpokladám, že asi poroj s mladou rojovou matkou r.2016, 28.5 boli vajíčka a obsadali 7-8 vystavaných rámikov 1 NN.
9 – tretí odchytený roj. Dnes presúvaný na nové miesto, majú stavbu na 1 NN, avšak je to prestavané, neskontroloval som. Matka je otázna.

2.6.2016

Včelnica - situácia 2.6.2016

Včelnica – situácia 2.6.2016

Premiestnenej rodine, som vytiahol večer z očka zátku z trávy. Neuvoľnila sa v priebehu dňa. Vo včelstve bol riadny hukot. Po otvorení sa postupne rozliezali okolo očka, obletovali špirálovito ponad úľ, húfik včiel krúžil i nad pôvodným miestom. Cca o hodinku, keď som prišiel pozrieť pred zotmením, už bol kľud.

5.6.2016
Dokúpil som v priebehu týždňa smyk a spolu s ním plastové rámčeky na plástikový med, Nicot systém, balené po 12 ks.
Nicot - rámček na plástikový med.
Do rámika LG 2/3 sa vojdú 4. Pripravil som si 3 rámiky.

V priebehu dňa som prezrel všetky včelstvá. Rojová nálada definitívne pominula, nenašiel som ani jednu MB, len suché kolísky.
0 – podložil som nad MM nový medníkový NN. Nadstavky pod mriežkou som prehodil. Nafasoval som od spodného nadstavku žihadlo do pleca.
1– pod MM som našiel vajíčka i mladý plod. Matka je prítomná, predpokladám, že mladá tohoročná. Prehodené plodiskové nadstavky, tretí medník odobraný a preložený s prázdnymi súšami a MS nad 2ku.
2M – premenúvam na 7 – prehodené plodiskové nadstavky, pridaná MM a medník.
2P bude 2 – prehodené plodiskové nadstavky, pridané vysoké dno, pridaná MM nad 3 nadstavok a medník.
3– spodný nadstavok zrušený, ostávajú stále 3 plodiskové a 3 medníkové. Sem šiel jeden rámik na plástikový med.
4– MM som presunul až nad tretí nadstavok. Otočil som aj posledný nadstavok, kde bolo očko otočené dozadu. Bude treba skontrolovať o 4 dni, či sa nedostala matka nad MM. Sem išli 2 rámiky na plástikový med.
5! vajíčka boli pod i nad mriežkou. Prehodil som 2 nadstavky zhora (pôvodný odloženec 7 + 1) naspodok. Bude potrebné skontrolovať po 4 dňoch, kde sú vajíčka voči MM.
6– odloženec obsadá 10 rámikov. Pridal som mu nový nadstavok s MS. 2 plodové rámiky som vytiahol hore.
8 – roj na jednom nadstavku, obsadá asi 7 rámikov, ktoré čiastočne vystaval.
9 – začali stavať i na druhom nadstavku – na 5-6 rámikoch.

11.6.2016
Prehliadol som zbežne všetky rodiny.
V 5. úli stále vajíčka pod i nad mriežkou. Zrejme je tu štíhla mladá matka, ktorá si špacíruje, kde sa jej páči. Dal som mriežku preč.
Odloženec a roje si kúsok zas vystavali, ešte majú miesto a čo stavať.
U väčších včelstiev v v medníkoch toho veľa nepribudlo. 3.rodina začala stavať rámik na plástikový med. 4.zatiaľ nie.

15.6.2016
Daždivý deň s búrkami. Na zajtra zas hlásený vietor. Dal som asi po pol litry sirupu 1:1 6.,8. a 9. rodine, nech si majú z čoho stavať. (roje a odloženec)

18.6.2016
Zaujímavý deň na včelárskej konferencii na gazdovskom dvore Branovo. Gazdovský dvor urobil dojem. Veľmi pekný príklad ako môže vidiek produkovať lokálne produkty a ešte ako bonus poskytnúť pekné prostredie. Hneď pri areáli sme mali možnosť pozrieť si facéliové pole hojne navštevované včelami, čmeliakmi i pestricami.
Facéliové pole Včela na facélii

19.6.2016
Kvitne tavoľník za domom, včely a čmeliaky si z neho zberajú nenápadný svetložltý peľ. Z divozelov zasa pekne oranžový.
Natrel som okraje ešte nepoužitých papierových podložiek na monitoring klieštika lepidlom na hmyz a zasunul ich pod včelstvá, ktoré majú dná so sitom.
Pootváral som úle a veľmi zbežne pozrel koľko majú zásob. Zásob nepribudlo, stav sa mi zdá byť zhruba rovnaký ako minulý víkend. Málinko toho vystavali.
Do plodísk som aplikoval / nastriekal BeeVital HiveClean. Som zvedavý, či a koľko klieštika nájdem nasledovné dni na podložkách.
Trom novým malým rodinám som dal večer cca po pol litry sirupu.

20.6.2016
Včelstvá, ktoré včera dostali sirup, ho dnes večer už spotrebovali. Skontroloval som podložky. Lepidlo na hmyz zafungovalo. Celkom som to však nedomyslel. Podložky, ktoré neboli zasunuté vpredu až na doraz, dovoľujú včelám sa dostať do medzery medzi sitom a podložkou. Celkom dosť sa takých to nešťastníc prilepilo. Takže toto musím do budúcnosti lepšie ošetriť. Ak budem dávať lepidlo, aby mravce neodnášali padnutých klieštikov, musí byť priestor s podložkou pod sitom včelotesný. Roztočov som našiel tiež. Zväčša 1-2 kusy, v jednej rodine 3, v ďalšej 4, extrém bolo 8 kusov.
Skúsim zas odsledovať s odstupom týždňa – dvoch.

25.6.2016
Kvitnú levandule. Prezrel som vrchné nadstavky všetkých rodín. V 8. sa mi podarilo nájsť mladú matku. Odchytil som ju a skúsil ju označiť pomocou šelakového lepidla a bielej opalitovej značky. Nafasovala číslo 1. Odstrihol som jej končeky krídel, asi 3 mm. Obvykle sa zastriháva iba jedno, avšak podarilo sa mi odcvaknúť obe.
Zdá sa mi, že v silnejších rodinách pribudlo trocha sladiny, slabšie sú na tom zhruba rovnako. Na ďalšie vytáčanie to ešte zďaleka nevyzerá, 6.8. a 9.ku prikŕmim aby stavali.

26.6.2016
Pridal som 2. nadstavok 8.rodine.

– – – – – – – – – –
Poohliadnutie za júnom

  • Začiatkom mesiaca – Presúvanie odchyteného roja z dočasného miesta na stabilné. Pozorovanie, kde sú vajíčka a teda matky.
  • Znáškovo biedny mesiac. Včely pozorované na bylinách – levanduľa, ďatelina, divozel a tavoľníku. Lipa je otázna, či vôbec nejako využili – možno koncom mesiaca.
  • Mierne prikrmovanie slabších rojov 8,9 a odloženca 6 – roztokom 1:1. Stavajú MS, avšak pomaly.
  • Prvé použitie Bee Vital Hive Clean. Spád klieštika bol len malý. Pokus s použitím lepidla na hmyz na podložky bol úspešný. Mravce žiadne roztoče neodniesli, avšak prilepili sa aj včely. Do budúcna musím vyriešiť včelotesnosŤ priestoru pod sitami.
  • Plástikový med. Plastové rámiky Nicot na plástikový med vložené začiatkom mesiaca boli len čiastočne vystavané a nezanesené

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.