júl 222015
 

Trajekt
Puttgarden – Rødby bola trasa trajektu z Nemecka do Dánska. Ranná plavba trvala len trištvrte hodinku, ktorú sme strávili zväčša na palube, vychutnávajúc si výhľad na more a ranné slnko.

Cez Dánsko sme len prefrčali s raňajkovou zastávkou na odpočívadle pri ceste.

Dalby Söderskog

Dalby Söderskog bol prvý národný park, či skôr parčík, vo Švédsku. Kúsok lesa uprostred polí a pasienkov pretkaný upravenými chodníčkami pre turistov. Trocha sme si po sedení v aute vystreli nohy prechádzkou po rovinke, poobzerali kravky a koníky na pasienkoch okolo a vydali sa ďalej.



Söderåsen
Söderåsen bol druhý Švédsky park, ktorý sme navštívili. Tento si už trocha viac zaslúžil názov národný park rozlohou i zachovalosťou.
Dopriali sme si trocha dlhšiu okružnú prechádzku. Od vstupu s vkusným „Naturum“ pri jazierku s labuťami spevavými, popri riečke v kamenistom údolí sme vystúpali na okraj zalesnenej plošiny a vrátili sa nazad ku karavanu.



Za zmienku stojí i civilizovaná krajina, ktorou sme prechádzali. Veľmi úhľadná, zladená výstavba pekne rozvoľnená a zapasovaná do krajiny. Okolie domov vykosené a upravené až k okrajom ciest. Dýchala z nej pohoda.

Prvý kemp
Prvý nocľah vo Švédsku bolo čarovné miesto. Objavilo sa, práve keď sme sa začali obzerať, kde zakempujeme po dlhom dni. Značka so stanom nás primela zabočiť z cesty doľava k jazeru.

Z neďalekých domov prišiel ochotný usmievavý blonďák a anglicky nám vysvetlil, že to nie je typický veľký kemp, len malý miestny priestor, kde sa dá stanovať, kempovať, rybáriť, ktorých je vo Švédsku veľa. Za tuším 10 euro nám zanechal kľúč od sprchy, kde sme sa mohli všetci sprchovať do sýtosti, čo sme neskôr aj patrične využili.



Karavanom Henrich zašiel až k vode, kde nám spoločnosť robili kačky. Vychutnali sme si, že máme okolie celé pre seba. Na mólo poputoval stolík so stoličkami. Honosne sme tam povečerali grilované dobroty zapíjané vínom. Až div, že nik neskončil vo vode. Pri západe slnka trocha otravovali malé bodavé mušky. Prestalo ich to však neskôr baviť a ich štípance boli len chvíľková záležitosť, na ktorú sa rýchlo zabudlo, takže nijako neskalili pozitívny zážitok. Komáre nám dali pokoj, ako tento večer, tak i tie ďalšie.

Chutilo.

Škandinávia – jún 2015 (úvod/obsah)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.