dec 162012
 

Ako prvé sliepky v sezóne 2012  a vlastne prvé naše sliepky vôbec, sme si kúpili znáškové hybridy „Dominant“. Telefonický kontakt na predajcu sme našli v regionálnych inzertných novinách. K dispozícii boli na objednanie iba tieto sliepočky ako 8 týždňové, ostatní predajcovia ponúkali nosnice ako mladšie a neskôr, takže nebolo o čom rozmýšľať.  Predajca sa ozval v máji deň pred tým než mali nosnice doraziť, následne na druhý deň ústretovo dohodol miesto, kde sa môžeme stretnúť.

Keďže som doposiaľ nemal skúsenosti so sliepkami, nechal som výber na predajcu, aby vybral rôzne farby. Chcel som 6 kusov. Dostal som 3 hnedé, 2 modré a jednu pásikavú sliepočku.

Tu je celý kŕdlik odfotený už v decembri 2012. Teda cca 9 mesačné sliepky.

Sliepky december 2012 - znáškové hybridy "Dominant"

Zľava doprava: Timejka, Ružena, Zmok, Princezná, Stračena, Kačena

Každá zo sliepok je individualita. Pásikavá dostala meno podľa farby – „Stračena“.
Znáša vajíčka s hnedou škrupinkou, jemne fŕkané. Znáša niekedy predpoludním. Kľudná sliepka, je menej dôverčivá ako hnedé sliepky. Keď je vyrušená na hniezde, ozýva sa výstražným výhražným zvukom, to ostatné nerobia. Bola tiež najagresívnejšia, keď pribudol na jeseň mladý kohútik.

Dominant pásikavá

Dve modré sliepky sú ľahšej elegantnejšej telesnej konštrukcie. Svetlejšia z nich bola najodvážnejšia, najživšia z celého kŕdľa, stala sa miláčikom syna a ten si ju pomenoval „Timejka“.(Na spoločnej fotke hore je prvá vpredu)
Tmavšia z nich je plachá, nedôverčivá, ako jediná zo všetkých sa nerada nechá chytiť ani pohladkať. Ako 8. týždňové kura bola veľmi tmavá, s takmer čienou hlavou a krkom, dostala meno „Zmok“.
Znášajú svetlejšie hnedé až krémové vajíčka. Obvykle neskôr ráno až dopoludnia.

Dominant modrýDominant modrý

Hnedé sliepky sú povahovo všetky najkľudnejšie. Dôverčivé, krotké zvieratá.
Znášajú vajíčka s hnedou škrupinkou, podľa pozorovania skoro ráno, modré a pásikavá znášajú neskôr.
„Princezná“ je najdrobnejšia. Veľmi zvedavá, priateľská. Oproti ostatným hnedým má svetlú hruď a pierka pod chvostom sfarbené na hnedo.

Dominant hnedýDominant hnedý

„Kačena“ je jednoliato hnedá a pierka pod chvostom má svetlejšie. Meno dostalo podľa toho, že ako prvá pribiehala k vode, keď sa vyliala stará pri výmene.

Dominant hnedý

„Ružena“ je z hnedých nosníc najťažšia a má najtmavšie hnedé perie.
Na spoločnej fotke je vidieť rozdiel v sfarbení. S touto sliepočkou bol problém, na jeseň znášala v noci z bidla, vajce sa často zničilo. V zime toto ustalo, teraz znáša do hniezda.

 

Slepačie zápisky – Obsah

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.