aug 072014
 

S myšlienkou na včely a včelárenie som sa pohrával už dávnejšie. Problém bol ako začať, keďže v blízkom okruhu priateľov, známych a príbuzných sa žiadny včelár nevyskytoval. Mal som šťastie, že som natrafil na stránku ponuky vzdelávania pre včelárov, ktoré organizuje SOŠ Pod Bánošom 80 v Banskej Bystrici a SZV. Prihlásil som sa na školenie pre začínajúcich včelárov a bol som aj prijatý. Motivácia bola dozvedieť sa o včelárení viac ako len z literatúry a zdrojov na webe a hlavne vyskúšať si naozajstný kontakt so včelstvom.

Nasledovalo 8 nedieľ od 3.9.2014 do 3.8.2014. Pol každej nedele bolo venovaných teórii v podobe prednášky, druhá polovica dňa patrila praktickým cvičeniam. Pre nevčelára hlavne praktické časti poskytovali vôbec prvý kontakt so včelami, s otvoreným úľom a to pod odborným dohľadom.
Musím oceniť všetkých na strane SOŠ Bánoš, ktorí venovali prevažnú časť svojich nedieľ tomuto programu a početnému húfu účastníkov. Počnúc pánom riaditeľom, prednášajúcimi, Pánmi majstrami (to veľké P je tu zámerne), skvelou organizátorkou až po panie kuchárky čo podávali obed. Pre začiatočníka to bola skvelá príležitosť dozvedieť sa o súčasnom včelárení od vynikajúcich a zapálených včelárov a odborníkov. A veľmi obetavých, keď si človek uvedomí, že každý majster absolvoval v priebehu dňa svoju praktickú časť osem krát a prednášajúci dva krát dlhú pol dňovú prezentáciu, a to iba s krátkou prestávkou na obed.

Hodnotím to ako veľmi seriózne poňatý vzdelávací program.
Finále bolo teraz v auguste v podobe testu. Musím povedať, že skúška nebola vôbec banálna a bez predošlého naštudovania si problematiky z poznámok a z literatúry, človek len tak záverečné osvedčenie o absolvovaní nedostal.

Osvedčenie začínajúci včelár 2013/2014

Osvedčenie začínajúci včelár 2013/2014

  3 komentáre na “Školenie pre začínajúcich včelárov – dojmy”

  1. Moja mama ma skusky buducu nedelu. Je vsak totalny antitalent do PC. Stale nieje zaregistrovana. Prosim Vas na akej stranke ju mam zaregistrovat na skusky? Velmi minpomozete. Dakujem

  2. Mala by to byť stránka http://vcelari.sosbanbb.sk/index.php?site=kurz5/kurz

  3. Tak som sa prihlásil na r. 2017/2018

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.