máj 132014
 

(alebo aj krátky článok, ako nekupovať kuriatka)

Prvý pokus o odchovanie si nosníc čistokrvného plemena z mladších kuriatok zakúpených od amatérskeho chovateľa dopadol neslávne.
Ako vidieť na fotkách nižšie, aj na tých v predošlých príspevkoch za minulý mesiac, z roztomilých kuriatok kúpených ako sliepočky vlašky striebrokrkej postupne vyrástli zväčša strakato sfarbené krížence a dokonca asi poväčšine kohútiky. Keďže krížence s vopred ťažko predpovedateľnými vlastnosťami nechcem, týchto vtákov som sa zbavil.

Krásny príklad ako sa človek učí na vlastných chybách. Takto to môže dopadnúť, ak sa človek amatér rozhodne, že skúsi chovať plemeno sliepok a natrafí na nespoľahlivý zdroj.

Skúsim krátko zhrnúť pre náhodného čitateľa signály, ktoré ma mohli varovať pred potenciálne riskantnou kúpou:

  • chovateľ inzeroval predaj dvoch plemien súčasne
  • rodičovské vtáky boli umiestnené spolu s iným plemenom, dokopy 3 kohúty, z toho 2 barnveldky, jeden vlaška (aj keď údajne boli vyliahnuté vajíčka od sliepok, ktoré boli odseparované podľa plemien viac ako mesiac – no, ale to už ťažko spätne overiť, všakže) – Sliepka môže po spárení s kohútom produkovať ním oplodnené vajíčka údajne až cca do 14 dní !
  • kuriatka boli pohromade a napriek tomu, že to mali byť dve plemená, vyzerali relatívne rôznorodo
  • chovateľ odchovával prvý krát, ešte nemal predtým vlastne overené, čo za potomstvo mu vznikne (pri nedávnom telefonáte uvádzal, že teraz si nie je ani istý čistokrvnosťou svojich sliepok, teda svojim zdrojom – ale tu mohlo ísť o pokus zakryť nejakú svoju chovateľskú chybu)

Fotografie z 11.5.2014:


Úprava: 13.5.2014 – ukázalo sa, že niekde v procese reprodukcie nastala chyba a tieto „Vlašky“ zrejme neboli čistokrvné. Pravdepodobne prímes Barnveldiek.

Slepačie zápisky – Úvod / Obsah

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.