aug 142012
 

Sliepky sú staré 24.týždňov. Už znášajú všetky. Za predošlé 3 dni bolo pri 6. sliepkach každý deň 6 kusov vajec.

Čo je prekvapivé a potešujúce. Veľkosť je kolísavá. Objavujú sa aj veľké vajíčka, ktoré majú cez 70 gramov – obvykle s dvoma žĺtkami.

Dokonca v sobotu našli deti vajce, ktoré malo 93 gramov. Boli v ňom tri žĺtka.

Vyzerá, že boli od modrej sliepky, ktorú voláme Zmok.

Stravu tvoria granule pre nosnice. Ráno máčané a s prídavkom posekanej žihľavy a pár zrniek ľanu.

Plus ako prídavky priebežne cez deň vňate z kalerábu, kapustné listy, púpavové listy, jemne posekaná  tráva z kosenia trávnika, padané jablká v malom množstve.

Večer dostávajú aj máčanú aj naklíčenú pšenicu, len za hrsť dve, ako doplnok.

 

Slepačie zápisky – Obsah

 

  2 komentáre na “24.týždeň”

  1. Dobrý den,
    Zaujla ma Vš spôsob krŕmenia- máčane zrno. Ste jedne z mála chovateľov ,čo uplatňuje túto pre zviera prospešnú metodu teda sposôb krmu. Suche zrno je len velky zásobník energie a počas trávenia sa nestiihnu uvolnit všetky prospešné žiivny a energia. Čiže vyrábame kvalitnu trus ale hydina môže aj hladovieť. Tento spôsob kŕmenia si vyžaduje velkochov kde toto „mrhanie“ je vyvážene vysokou znáškou cca 300 -320 vajec za rok.
    Kŕmnie v drobnochove rôznymiv zmenskami ma šrotom je mrhanie peniazmi a energiou.
    Naproti tomu máčane a naklíčene zrno to je už o niečom inom. Je v tom aj ekonomika keď z 1kg sucheho zrna dostaneme cca 2kg naklíčeneho zrna.
    Nedoporučujem používať pšenicu, nakoľko dnes vyšlachtene odrody pšenice majú pre hydinu vysoký obsah lepku a ten ostáva na črevách. Totiž neexistuje krmivárska pšenica! Len pšenica ktorá nevyhovuje mlynárom sa predáva akože krmivárska…,ale aj tak má pre hydinu vysoký -nevhodný obsah lepku
    Doporučujem triticale,raž akukuricu pod.
    Ak máte záujem mám dokumenty o najefektívnejšom spôsobe kŕmenia hydiny a zverov všeobecne a to je tzv. 7dňový jačmeň.
    Je to kalorická bomba a určite ste už počuli o 7dňovom jačmene ako o liečive aj pre ľudi. A predstavte si týmto „zázrakom“ kŕmiť hydinu.
    Je to výhodne az z ekonomického pohľadu keď z 1kg zrna dostaneme cca 5-7kg krmiva zhodného s umelo pripravenými zmeskami. Všetky vitamíny a minerály su však v 7dňovom jačmene úplne prirodzené.
    Inka medzi nami 7dňový jačmen nie je nič ine ako slad na výrobu piva a napr. egyptské pyramídy boli postavené na jačmenných plackách s cibuľou a ako nápoj bolo jačmenné pivo.
    Prajem veľa zdaru.
    F.K.

  2. Ďakujem pekne za veľmi užitočnú reakciu.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.