máj 032014
 

Na úvod citát z knižky*. :
„Nosnice výkonných typov používame iba jeden, maximálne dva roky, nosnice čistokrvných plemien najviac tri roky. Znáška je najvyššia v prvom roku, v druhom roku klesne už o 25% a v treťom roku až o 60%.“

Toľko slovo odborníka. Potvrdilo sa. Moje Dominanty začali znášať veľmi skoro a potom znášali úplne ukážkovo. Obvyklých bolo v prvom roku 5-6 vajíčok od šiestich kusov. Znášali aj prvú zimu bez nejakého citeľného úbytku.
Po prvom roku to potom išlo dole vodou, ako dvojročný 6 členný kŕdlik vyprodukoval už len 0 až dve vajíčka, tri to už bol sviatok.

Boli to fajn sliepky, krotké, pokojné; obzvlášť tie tri hnedo sfarbené mali veľmi príjemnú povahu.
Ako prvé sliepky pre začiatočníka ich môžem odporúčať. Nevýhoda je, že ak ich človek chce na vajíčka, fakt si ich užije maximálne tie dva roky. Ďalší prvok na zváženie je, že ich treba chovať prevažne zmeskou pre nosnice. Čo u mňa kvôli pohodlnosti bolo samozrejmé, ale mnohým chovateľom to nemusí vyhovovať.

Avšak keďže malé vlašky podrástli, operili sa a kartónová krabica, v ktorej trávia veľkú časť noci a dňa, ak akurát nie sú vonku na travniku v ohrádke, je im čoraz tesnejšia, nastal dnes Dominantom koniec.

Pridám z múdrej literatúry* ešte jeden úryvok :
„Zabiť zviera je nevyhnutnosť a preto k tomu treba pristupovať bez emócií.“
Z tohoto pohľadu nebolo veľmi rozumné dať sliepkam mená, keď to tak spätne hodnotím.

Malé vlašky zatiaľ mená nedostali, a asi ani nedostanú.
Dúfam však, že tie si požijú dlhšie.

Slepačie zápisky – Úvod / Obsah

* Vladimír Malík – Hydina a králiky; Príroda, 2002

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.