apr 132014
 

V piatok bol deň D, keď som dorazil s prepravkou na mačky do Zvolena k chovateľovi ponúkajúcemu 3-týždňové vlašky striebrokrké na predaj.
Všetko klaplo. Pozrel som si rodičov a cvakol pár nevalných obrázkov. Kohút je impozantný a sliepky ľahkej postavy sympaticky sfarbené .
Vlašky boli umiestnené aj spolu s Barnveldkami dvojlemovanými a dvoma-troma Dominantami Sasexového sfarbenia.

Rodičia:

Potom sme sa presunuli ku kuriatkam. Majiteľ vybral 6 mládok vlašiek spomedzi asi 15 kureniec, kde sa nachádzali aj kohútikovia a ešte ďalšie plemeno. Spoľahol som sa na neho, keďže poznal vtáky od vajíčka a pre mňa jemné nuansy medzi kohútikmi a sliepočkami boli nezreteľné.
Cestu prežili statočne a doma poputovali do provizórneho dočasného domova z veľkej kartónovej škatule. Škatuľa dostala prednú stenu zo zvyšku pletiva a rovnako aj odnímateľny vrch, kameninovú misku s vodou, zásobníkové kŕmidlo, na dno dvojitú vrstvu kartónu a kúsok sena ako podstielku.
Stane sa im na cca mesiac domovom, kým sa neuvoľní priestor po starých sliepkach a trochu nepodrastú, aby mohli byť von pri nižších teplotách.

Ako prvé dostali kurence misku s vodou. Pridal som preventívne prípravok Forticoat NL v odporúčanom pomere. Potom dostali zmesku – kura mini, od Energysu. Pustili sa do vody i žrádla, ako by deň nejedli a nepili, aj keď cestovali snáď iba hodinu.

Teraz je nedeľa, oba víkendové dni strávili sčasti vonku na slnku. Vyložil som ich aj so škatuľou na lodžiu cez najteplejšie hodiny.

Príbytok dostal dve vylepšenia. Podložil som kŕmidlo vyššie, aby nevyhrabávali žrádlo a nešpinili doň. Do stien som urobil dve diery a prepchal nimi asi 3-4 cm vetvu z liesky, cca 30 cm nad dnom. Sliepočky na bidlo vedia vyskočiť a aj tam s obľubou oddychujú. Alebo na zemi, ako kedy.
Spia ale ešte na dne, pekne po kope.

Kurence – prvé tri dni v novom domove (vek cca 3-4 týždne):

Úprava: 13.5.2014 – ukázalo sa, že niekde v procese reprodukcie nastala chyba a tieto „Vlašky“ zrejme neboli čistokrvné. Pravdepodobne prímes Barnveldiek.

 
Slepačie zápisky – Obsah

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.